Sådan arbejder du effektivt

Der er mange ting at tage i betragtning, når man tænker over at optimere og effektivisere sine arbejdsprocesser bedst muligt. Der er både ydre og indre faktorer, som kan spille ind. Har du for eksempel nogensinde overvejet hvordan belysningen på dit kontor kan påvirke dit arbejde?

Eller om de programmer, din computer bruger, egentlig passer til dine behov? Her følger et par overvejelser, som er værd at tænke over, hvis du vil bruge din tid mere effektivt.

Tænk over dine omgivelser

Det første og mest oplagte handler om det rum, du sidder i, når du arbejder. Tænk for eksempel over, om du kan justere belysningen. Det skal gerne være således at dine øjne ikke bruger unødvendig energi på at kompensere for, hvis der er en anelse for mørkt, men at du heller ikke bliver blændet af lys, så din hjerne bliver hurtigere træt.

Derudover kan du tænker over at ikke have for mange nemme distraktioner på kontoret. Hav dog gerne noget grønt inde på dit kontor – det kan for eksempel være en lille potteplante, du har til at stå på skrivebordet. Grønne planter hjælper nemlig hjernen til at finde mere ro. Prøv dig gerne frem, og juster ud fra hvordan du kan mærke, at du føler dig godt tilpas – det er nemlig det vigtigste.

Kig din computer igennem

Et andet og måske mindre oplagt tip er at lige tjekke igennem, hvilke programmer din computer egentlig kører med. Er det IT-løsninger, som opfylder det, du skal bruge i dit arbejde? Det kan virke uoverskueligt, men heldigvis er der hjælp at hente. Der findes virksomheder som for eksempel Datacon, som kan hjælpe dig og din virksomhed godt på vej til at finde den bedste løsning.

Tag gode pauser

Det vigtigste trick er at huske at tage nogle gode pauser. Ikke bare pauser, hvor du bliver siddende på din stol, men hvor du rejser dig og strækker din krop. Hvor du virkelig giver dig selv lov til at koble fra og genstarte hjernen.

Dette kan gøres på flere måder. Du kan prøve dig frem med 10-minutters meditationer, en simpel gåtur eller bare at gå ind til din kollega og snakke om, hvad I har lavet i weekenden. Vigtigt er det bare, at du for en stund kommer væk fra din skærm og forsøger at fokusere på noget ikke arbejdsrelateret.